
Her er Eyvind Hellstrøms oppskrift:
Til 10 personer:
- 3 kg renskåret kjøtt fra lammelår, bog eller nakke (uten ben)
- 3-4 kålhoder (hvit kål), ca. 3 kg
- 80 gram, svartpepper
- 2 ss einebær
- 100 gram hvetemel
- 1 ss sellerisalt
- 2 bunter persille
- 200 gram lettsaltet smør
- 2 kg små mandelpoteter
Vi deler kjøttet i passende stykker, ca. 4 x 4 cm med skarp kniv. Vi har kjøttet i en stor kjele og dekker med kaldt vann. Vi lar dette få et oppkok og slår kjøttet over i et dørslag og lar vannet renne av. Vi skyller godt med rennende varmt vann og stiller kjøttet over i en bolle, og tilsetter hvetemelet, som vi blander godt inn. Vi deler kålen i fire, fjerner de grove stammene og deler i passende grove stykker.
Vi grovknuser svartpepper og enebær og har dette i en krydderpose eller i et lite klede som vi knytter opp til en pose og binder med en kjøkkenhyssing med ca. 50 cm. lengde. Vi slår 1 liter kaldt vann i den store kjelen (støpejern eller annen tykk bunn). Vi legger i krydderposen og lar dette syde under lokk i ca. 15 minutter, vi legger deretter kjøttet i bunnen, dekker opp med kål og drysser med fint salt og sellerisalt mellom lagene. I volum skal det være 1 del kjøtt og 4 deler kål.
Vi setter lokk på kjelen (støpejern gir god og stabil varme) og koker forsiktig i ca. 1-1,5 time på svak varme. Kålen inneholder mye vann og avgir nok væske. Etter dette dobbeltsjekker vi at kjøttet er kokt mørt. Tilsetningen av hvetemel gjør at suppen jevnes lett og gis en bedre konsistens. Vi blander forsiktig kjøtt og kål med en trespade i kjelen, tar ut krydderposen og serverer i store, dype, varme tallerkener med nykokte mandelpoteter, en god klikk med kaldt smør og litt grovhakket persille over.
God høst!
Vin til fårikål
Fårikål er kraftig, rik og relativt sødmefull kost, varmende og høstlig på en kald og hustrig dag. Retten er et hverdagslig eksempel på matlagingsalkymiens magi; en fullkommen og rik rett skapes av tre ingredienser - kål, kjøtt og pepper.
I glasset har man gjerne valgt tradisjonelt, med oppfriskende pilsnerøl akkopagnert av slagkraftig og krydret aquavit. Enkelte våghalser har forsøkt å sette viner på bordet under fårikållaget, og selv om førstereaksjonen i tilfeller har vært blandet, har resultatet alltid motbevist fordommene. Det vi skal tenke på når vi setter vin til fårikål er å matche rettens mektige, sødmefulle og smaksrike karakter med nok konsentrasjon, syrlig friskhet og en tanke generøsitet i form av dybde og sødme i frukten. Vi finner sødme og bitterhet i kålen, fett og smaksdybde i kraften og kjøttet, i tillegg til et krydret kick fra pepperet. Rieslingviner, Pinot Noir-Champagne og sågar moden Meursault har meldt kandidatur, og vil utvilsomt by på forskjellige og oppsiktsvekkende resultater.
Bli med i vår verden!
Klikk her for å melde deg på vårt nyhetsbrev og jevnlig motta tips, nyheter og invitasjoner til smakinger og middager.