Comando G-årganger (2016-2022)

E_Chorrillo_0414_025.jpg

2022 – God årgang med sjenerøse og fruktige viner med middelhavspreg

2022 er stilmessig svært ulik 2021, men kvaliteten er høy. Mens 2021 var preget av en kjølig, atlantisk stil, er 2022 mer middelhavspreget med varmere og modnere fruktighet og med rundere tannin.

Værmessig svingte og vinteren var uvanlig tørr, mens våren overrasket med opp mot 40 dager med nedbør. Så snudde det brått og sommeren ble tørr og varm, noe som ga vinplantene veldig gode forhold for blomstring og fruktsetting, men tørke og lavt grunnvann blokkerte modningen og plantene utviklet seg sakte. Heldigvis regnet det noe tidlig i september og det satte i gang prosessene i plantene igjen. Druene modnet raskt og ga en tidlig, men god innhøsting.

Vinene er preget av moden og sjenerøs fruktighet. De virker rundere enn foregående årgang, men er ikke av dårligere kvalitet. De er bare et fascinerende ulikt uttrykk selv om vinstokkene og vinmarkene er identiske som i 2021.

Dani_Fer_Rumbo_2.jpg

2021 – Klassisk, kjølig, topp

Årgangen er klassisk, kjølig og på høyde med toppårene 2018 og 2016. Det er sjelden å se to så gode årganger rett etter hverandre, 2020 og 2021.

Vinteren var streng med over en meter snø i vinmarkene og flere uker med minusgrader. Våren var kjølig og i midten av april da skuddene begynte å vise seg, kom frosten igjen. For å redde vinstokkene, ble det brukt varmelys i vinmarkene, slik man ofte ser i Burgund. Frosten reduserte avlingen litt. Blomstringen gikk fint og sommeren modnet druene godt. Det var «kun» én hetebølge i løpet sommeren, noe som er skånsomt med den nye normalen i Spania.

Innhøstingen ble forsinket av regn i september. Streng sortering både i vinmarkene og sorteringsbordet var helt nødvendig for å sikre topp druekvalitet. Over 30 prosent gikk tapt til botrytis, men kvaliteten på de gjenværende druene var ekstraordinær. Toppvinen Rumbo Al Norte ble høstet fra slutten av september og godt ut i oktober, noe som er rekordsent.

Det brant også heftig i 2021. Verken vinmarkene eller vinene til Comando G direkte berørt, men flere venner mistet helt eller delvis arven etter besteforeldrene sine.

Vinene har tydelig jordsmonnspreg, er energiske, stramme, eteriske, svalende og konsentrerte og kan lagres lenge, selv village-vinen Bruja. Spar gjerne noen flasker i 5-10 år, de vil gi stor glede fra et topp år i Gredos.

Vend 15 Rumbo Al Norte-15.jpg

2020 – klassisk, konsentrert, topp

Årgangen ble sterkt påvirket av Covid-19 og et uvanlig værmønster. Covid-relaterte restriksjoner førte til en kritisk mangel på arbeidskraft gjennom hele året, spesielt under innhøstingen. Det ble utfordrende å høste druene til rett tid og med rett kvalitet, men takket være den intense innsatsen, ble resultatet imponerende.

Vinteren var varm og tørr, men ble etterfulgt av en uvanlig våt vår fra mars til juni. I mars opplevde man sågar snø som dekket vinmarkene. Når den våte våren endelig ga seg, kom en relativt normal og stabil periode som resulterte i god blomstring og fruktsetting. Juni var kjøligere enn vanlig, men og i juli kom to hetebølger som delvis stoppet opp modningsprosessen. I august opplevde man kraftig regnvær og stormer som forsinket modningen ytterligere, og druene vokste seg store. Men en varm start på september sørget for å gi modningen et dytt og konsentrerte druemosten igjen, før druene ble høstet til normal tid.

Årgangen 2020 betraktes som nær toppnivå, med et klassisk preg. Vinene er kjennetegnet av det typiske luftige, eteriske preget med særegne overtoner – et varemerke for Comando G. Stilen er også ganske rund og balansert med myke tanniner og en undertone av mørk frukt. Vinene kan nytes relativt unge, men har samtidig potensial for å lagres lenge i kjelleren for de som er tålmodige nok.

Rozas 1CRU_0080.jpg

2019 Lave avlinger, utfordrende vær, men en god årgang

I 2019 opplevde Comando G betydelige tap, og avlingen ble redusert med 50-60 prosent. Aprilfrosten skadet mange av plantenes skudd. En påfølgende tørkeperiode kombinert med lave vannreserver gjorde at plantene ikke klarte å produsere nye skudd, slik de normalt klarer.

Sommeren var forholdsvis normal – varm, men ikke veldig het – og august bidro med en del regn. Flere regndager i september førte til at mange valgte å høste tidlig for å unngå botrytis. Bruja ble høstet tidlig, mens de ventet med premier- og grand cru-vinmarkene der botrytis førte til en ytterligere reduksjon i avlingene. Comando G fullførte innhøstingen i oktober, da naboene for lengst hadde pakket ned secateurene.

Innhøstingen ble intens og krevende ettersom alle druene måtte høstes samtidig for å redusere skadene fra botrytis. Resultatet ble allikevel fantastisk. Vinene fra 2019 er av høy kvalitet, luftige og svale, men med litt rustikk tannin. Noen år i kjelleren vil sannsynligvis runde dette av.

Som om frost og botrytis ikke var nok - Comando G måtte også destillere 20.000 liter vin på grunn av skogbranner som la en sur røyklukt over området. Lukten ble sittende i noen av fatene og vinen ble ødelagt.

I 2019 begynte Comando G å modne vinene lenger før salg, opp mot 18 måneder. De tok også i bruk betongkar for modning, i tillegg til de store, brukte eikefatene.

41_calicata084_dani fer remolque.jpg

For de tidligere årgangene:

2018: En klassisk og topp årgang, mer konsentrert, mørkere og dypere enn 2016. Vinen har nyanserte, men samtidig kraftige smaker med barolo-lignende tanniner og trenger lang lagring.

2017: Åpnere viner, gode for relativt tidlig konsum. Tørke, frost og hagl skapte utfordrende vekstforhold og ujevn modning på druene.

2016: Den beste årgangen til da. En kjølig årgang som ga svært lyse, eteriske og delikate viner med fløyelsaktige tanniner. Kan lagres, men sannsynligvis ikke like lenge som 2018.

Seleccion Bodega Vendimia 2015-41.jpg