E. Guigal

Frankrike | Rhône | Côte-Rôtie

Côte-Rôtie La Mouline  (2).jpg

Familien Guigal er blant Rhône-dalens mest innflytelsesrike og kvalitetsbevisste. Deres spennvidde i appellasjoner fra nord til sør gir dem inngående dybdekunnskap om hele spekteret, og de kan derfor blende sine Côtes-du-Rhône viner til perfeksjon basert på det aktuelle årets klimatiske fordeler og ulemper. Samtidig er deres legendariske "cru-er" – La Landonne, La Turque og La Mouline – hyllet av samlere, kritikere og vinkjøpere verden over som noen av de mest konsistente og lagringsdyktige viner som produseres.

Gui.jpg
  • Frankrike

    Land

  • Rhône

    Distrikt

  • Philippe Guigal

    Vinmaker

  • 10000000

    Antall flasker produsert årlig

  • 45,0

    Antall eide hektar

  • 1946

    Grunnlagt

  • guigal.com

    Nettside

Filosofi

Suksessen skyldes både hardt og målrettet arbeid, teknisk kompetanse og smarte investeringer – som har lagt grunnlaget for viner av topp kvalitet uansett nivå, godt hjulpet av lovprisninger fra store internasjonale journalister som blant annet Robert Parker.

Guigal er særlig berømt for sine majestetiske enkeltvinmarksviner fra Côte-Rôtie, som for noen tiår siden bidro sterkt til å øke hele områdets anerkjennelse internasjonalt. Faktisk har ingen vinprodusenter fått så mange 100-poengere for vinene sine som Guigal, og det er ingen tvil om at vinhuset har blitt en stjerneprodusent av dimensjoner.

I dag er det tredje generasjon Philippe som sitter ved roret, og i likhet med sin far og farfar er han en eksepsjonelt dyktig vinmaker som har tatt vinhuset til nye høyder. Philippe er ikke noe dårligere enn sin far og farfar, tvert imot. Guigal-signaturen er tydelig i alt fra de enkleste vinene til toppvinene, og kvaliteten blir om noe bare bedre, med stadig mer presisjon, eleganse og kompleksitet.

Historikk

Philippes farfar Etienne startet sin karriere i vinbransjen bare 14 år gammel, da han etter farens død i 1924 måtte ta seg jobb som hjelpegutt hos Vidal-Fleury i den lille landsbyen Ampuis i Côte-Rôtie. Med sin lidenskap for jord, natur og planter jobbet han seg imidlertid raskt oppover til å bli vinmaker og etter hvert kjellermester, og i 1946 etablerte han vinhuset E. Guigal. I sin levetid rakk Etienne å produsere hele 67 årganger – hver eneste én med en enorm lidenskap for både fag og vin.

Marcel Guigal tok over styringen bare 17 år gammel da faren ble blind i 1961. Det er i første rekke han som skal ha æren for den formidable veksten vinhuset har gjennomgått, særlig siden 1980-tallet, med både oppkjøp av vinmarker og et stadig mer imponerende omdømme. Siden 2003 har Guigal til og med laget sine egne eikefat, med en egen bøkker som tilvirker, monterer og toaster fatene som vinene deres modnes i.

Vinmarksareal

Per i dag eier Guigal mer enn 23 hektar vinmark i Côte-Rôtie. I tillegg kommer innkjøpte druer fra 45 dyrkere, som kun benyttes i Côte-Rôtie Brune et Blonde.

Totalt produserer Guigal fem ulike Côte-Rôtie-er: Côte-Rôtie Brune et Blonde (250 000 flasker), Château d'Ampuis (25 000 flasker, første gang produsert i 1995), La Mouline (5000-6000 flasker), La Landonne (12 000 flasker) og La Turque (5000 flasker). Samtlige av Guigals Côte Rôtie-er er har en mørk og tett fruktkjerne, fast struktur og et forholdsvis langt opphold på fat. Côte-Rôtie Brune et Blonde får et opphold på 36 måneder på eik, hvorav 35 prosent av fatene er nye (de resterende er to-tre år gamle). For Château d'Ampuis og de tre cruene er lagringstiden 38 måneder i nye eikefat.

De tre store cruene er spektakulære viner på hver sin måte. La Mouline er den bløteste og mest delikate av de tre. Vinstokkene her er de eldste, og druene herfra plukkes også først. Den ble laget for første gang i 1966. En medvirkende årsak til at La Mouline fremstår som bløtere er at den også har et mer markant rødfruktpreg enn de øvrige to, og andelen av viognier i druemiksen er her på 11 prosent. For øvrig har vinmarken en større andel sand i druemiksen, noe som også gir vinen en noe løsere og mer delikat struktur. La Turque inneholder på sin side 7 prosent viognier, mens La Landonne er 100 prosent syrah. De to sistnevnte er begge mørkere og langt mer robuste viner – de har fastere struktur, dypere og mørkere fruktkonsentrasjon og hardere tanniner.

Guigal har rukket å bli en meget betydelig produsent i Rhônedalen også i størrelse, og er til stede i nord så vel som i sør. I Nord-Rhône har firmaet vinmarksandeler i Condrieu, Hermitage, Crozes-Hermitage og St.-Joseph. I Sør-Rhône er firmaet aktive i Châteauneuf-du-Pape og Gigondas.

Vinmarksparsellene i Hermitage er et resultat av oppkjøpet av vinmarkene til Jean-Louis Grippat og de Vallouit; henholdsvis 1,5 og 1,8 hektar. Vinmarkene i appellasjonen Crozes-Hermitage kom fra kjøpet av vinmarkene til de Vallouit, i alt 2,5 hektar. I dag leier og eier Guigal 11 hektar vinmark i appellasjonen.

Vinmarksandelene i Saint-Joseph kommer gjennom kjøpet av vinmarkene til Grippat, i alt 7 hektar. Ytterligere vinmark i Saint-Joseph ble innlemmet via kjøpet av de Vallouit. I dag disponerer Guigal mer enn 10 hektar i Saint-Joseph, hvorfra det produseres tre røde og to hvite viner. 2 hektar vinmark i Condrieu ble kjøpt i 1994.

Produksjonen i Gigondas er på 200 000 flasker, mens det i Châteauneuf-du-Pape produseres 150 000 flasker.

Det store lokomotivet i Guigal-porteføljen er imidlertid deres Côtes du Rhône Rouge, som det lages hele 2 750 000 flasker av. Hvit og rosé produseres også i anselige mengder.